Експерти вярват в чудеса, подводен кораб стигна дъното и издирва подводницата

Критичният 96-часов праг е преминат

22.06.2023 | 19:02 Редактор: Искра Ангелова

Преди часове трябва да са свършили запасите от кислород на подводницата "Титан", която изчезна в неделя на път към останките на "Титаник". По изчисленията на бреговата охрана и компанията, организирала експедицията - критичният 96-часов праг е преминат.

Според специалисти срокът за оцеляване може да бъде удължен, ако хората на борда са предприели мерки.

Въпреки появилите се плахи надежди, експертите са единодушни, че са намалели до нищожност шансовете да бъдат открити живи хората на борда - петимата, поели риска за експедицията. Търсенето край бреговете на Нюфаундленд продължи. Сонарите и днес са засичали почуквания.

"Пространството е огромно. Почукването беше засечено от сензорите в три самолета по едно и също време и това продължава повече от два дни. Не се сещаме за много неща в естествения свят, които биха могли да правят това на всеки 30-минутен цикъл. На този етап трябва да приемем, че това е подводницата", каза експертът по дълбоки води д-р Дейвид Гало.

Американските власти се надяват, че засечените подводни звуци може да помогнат за ограничаване на периметъра на издирването. Обхватът на операцията е два пъти по-голям от тази на щата Кънектикът и във води с дълбочина близо 4 километра. Към мястото на изчезването бяха изпратени още плавателни съдове.

Подводен робот, спуснат от канадски кораб, е стигнал дъното и продължава издирването. Отделно френски кораб с робот за дълбоководно гмуркане достигна зоната за търсене. Доктор Гало предупреди, че дори да бъде открита, изтеглянето на подводницата ще отнеме много часове.

"Нямаме време за губене. Те трябва да са напълно готови, защото локализирането ѝ и извеждането ѝ на повърхността ще отнеме часове. Чудеса се случват", допълни Гало.

На борда на "Титан" се намират британският милиардер и изследовател Хамиш Хардинг, пакистанският бизнесмен Шахзада Дауд и синът му Сюлейман, изпълнителният директор на компанията организатор на експедицията - Стоктън Ръш, и френският подводничар Пол-Анри Наржеоле.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.


1
0 rate up comment rate down comment 0
нмхйг
преди 9 месеца
На дълбочина на 3000м чудеса трудно стават...така че я си поохладете ентусиазма.. Сигнализирай за неуместен коментар