Нищожен шанс за оцеляване: Ето кои са петимата в изчезналата подводница

Възможността за оцеляване на петимата пътници на борда вече е близка до нулата

22.06.2023 | 13:56 Редактор: Искра Ангелова

Търсенето на подводницата "Титан" продължава. Възможността за оцеляване на петимата пътници на борда на подводницата, която изчезна в неделя в Атлантическия океан, вече е близка до нулата. Според последните данни запасите от кислород свършват в 14:08 ч. българско време днес.

А сонарите продължават да засичат почукване. Френските спасители използваха робот, който се спусна до останките на кораба "Титаник", но следа от експедицията няма. Дори и да бъде открита обаче, шансът хората вътре да са живи е нищожен.

Петима души са на борда на "Титан" - британският милиардер и изследовател Хамиш Хардинг, пакистанският бизнесмен Шахзада Дауд и неговият син Сюлейман, изпълнителният директор на компанията "Оушън Гейт", която прави експедицията - Стоктън Ръш, и френският изследовател Пол-Хенри Наржеоле.

Дълбоководният експерт д-р Дейвид Гало каза, че гмуркачите занаят, че подобен инцидент с тях може да се случи всеки момент. Все пак той смята, че почукването идва от подводницата.

"Пространството е огромно. Почукването беше засечено от сензорите в три самолета по едно и също време и това продължава повече от два дни. Не се сещаме за много неща в естествения свят, които биха могли да правят това на всеки 30-минутен цикъл. На този етап трябва да приемем, че това е подводницата", обясни той.

Дори да бъде открита обаче, изтеглянето ще отнеме още много часове.

"Нямаме време за губене. Те трябва да са напълно готови, защото локализирането ѝ и извеждането ѝ на повърхността ще отнеме часове. Чудеса се случват", убеден е Гало.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.