Свършиха запасите от кислород на изчезналата подводница, но и днес са се чули почуквания

Търсенето край бреговете на Нюфаундленд продължава

22.06.2023 | 15:11 Редактор: Искра Ангелова
Свършиха запасите от кислород на изчезналата подводница, но и днес са се чули почуквания

Преди малко повече от час свършиха запасите от кислород на подводницата "Титан", която изчезна в неделя на път към останките от потъналия през 1912 г. лайнер "Титаник". Това намалява до нищожност шансовете да бъдат открити живи хората на борда - петимата, поели риска за експедицията.

Търсенето край бреговете на Нюфаундленд продължава, сонарите и днес са засичали почуквания. Експерти казаха, че няма много неща в естествения свят, които биха могли да издават подобен звук на всеки 30 минути. Заради това се приема, че той се генерира от борда на подводницата.

Спасителните екипи използваха робот, който се спусна до останките на "Титаник", но няма и следа от батискафа. Шансовете допълнително намаляват, защото дори и да бъде открита, изтеглянето на подводницата ще отнеме часове.

На борда на "Титан" се намират британският милиардер и изследовател Хамиш Хардинг, пакистанският бизнесмен Шахзада Дауд и синът му Сюлейман, изпълнителният директор на компанията организатор на експедицията - Стоктън Ръш, и френският подводничар Пол-Анри Наржеоле.

Снимка: БГНЕС