"Хванах в мрежата си тялото на удавено бебе": Вместо риба рибар улавя мъртви мигранти

Броят на смъртните случаи на мигранти в Средиземно море става все по-голям

21.06.2023 | 16:45 Редактор: Михаела Димитрова

С нарастването на броя на мигрантите, които се опитват да стигнат до Европа, нараства и броят на смъртните случаи в Средиземно море.

Докато служителите на Европейския съюз се борят да овладеят миграцията през границите, тежкото положение на онези, които бягат от бедността и преследването, оставя своята трагичната следа по бреговете на Тунис.

Един ден рибарят Усама Дабеби започва да тегли мрежите си, когато вижда тревожно съдържание в тях. "Вместо риба, понякога "улавям" мъртви тела. Първият път се уплаших, после стъпка по стъпка свикнах", разказва 30-годишният мъж, цитиран от Би Би Си.

Тунизиецът споделя, че за три дни е открил телата на 15 мигранти в мрежите си.

"Веднъж улових тялото на едно удавено бебе. Може ли бебе да бъде отговорно за нещо? Плачех. За възрастните е различно, защото са живели. Но бебето не е видяло нищо", допълва рибарят.

От 10-годишен Дабеби лови риба в тези води близо до втория по големина тунизийски град Сфакс. В онези дни той е един от многото, които хвърляли мрежите си, но сега обяснява, че повечето рибари са продали лодките си за огромни суми на трафиканти на хора.

"Много пъти контрабандисти са ми предлагали невероятни суми, за да продам лодката си. Винаги съм отказвал, защото ако използват лодката ми и някой се удави, никога няма да си простя", казва рибарят.

Между януари и април тази година около 24 000 души са напуснали тунизийското крайбрежие с импровизирани лодки и са стигнали до Италия, показват данни на агенцията на ООН за бежанците.

Страната се превърна в най-голямата отправна точка за мигрантите, които се опитват да стигнат до Европа. Преди такава беше Либия, но насилието срещу мигранти и отвличанията от престъпни банди доведоха до това, че мнозина пътуват до Тунис, преди да се отправят към Европа.

Снимка: Pixabay