Украйна: Контраофанзивата тепърва предстои, Европа ще открие руски мини по плажовете

Германия обяви нова мащабна хуманитарна помощ за нападнатата страна

21.06.2023 | 10:45 Редактор: Тодор Петров
Украйна: Контраофанзивата тепърва предстои, Европа ще открие руски мини по плажовете

Според украинския заместник-министър на отбраната Хана Маляр контраофанзивата в Южна Украйна върви по план. На някои места обаче украинските войски са в отбрана, а Русия е в настъпление. Няма бърза офанзива с успехи като във "филм", каза Маляр. Руските войски оказват ожесточена съпротива и минират райони. Въпреки това украинските сили освобождават страната метър по метър, добави тя. Основният удар на офанзивата тепърва предстои.

Украйна оценява щетите от разрушаването на язовир "Каховка" на 1,2 млрд. долара. "Има неща, които никога няма да можем да възстановим", заяви министърът на околната среда Руслан Стрилец по време на видеоконференция с колегите си от ЕС. 

По думите му цели екосистеми са били отнесени в Черно море в резултат на разрушаването на язовира. Засега не става ясно как е изчислена сумата. 

В резултат на наводненията един милион души са останали без питейна вода, каза Стрилец. Освен това отломки ще бъдат отнесени в други държави. "Европа ще открие руски мини по плажовете си", предупреди Стрилец.

Преди началото на международната донорска конференция за възстановяване на Украйна, германският външен министър Аналена Бербок обяви нова мащабна хуманитарна помощ от Германия. От тази помощ трябва да се възползват семействата, които са най-силно засегнати от разрушенията, наводненията и разселването.

Четете повече по темата в investor.bg