България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Бенатов от Украйна алармира за силно замърсяване на водата в Черно море

В украинската армия е като зоологическа градина от оръжия, посочи журналистът

21.06.2023 | 09:04 Редактор: Тодор Петров

След взривяването на язовирната стена на "Нова Каховка" всички институции в България са категорични, че основание за притеснение няма и водата в Черно море е чиста. Вземат се ежедневни проби.

Доц. Даниел Бенатов, който журналист и експерт по безопасност на хидротехнически съоръжения, заяви пред Bulgaria ON AIR от Украйна, че ситуацията е доста тежка и може да се говори за екологична катастрофа. 

"Най-важните наблюдения ги правят нашите специалисти в Одеския регион. Показателите там са доста зле - от Херсонска област в Черно море с водата от Днепър попадат отпадъци от хранилища на различни промишлени предприятия, гробища и селскостопански животни. Това доста силно замърсява морската вода. Има силно превишение на микробните показатели и властите в Одеския регион забраниха влизането във водата", обясни той в ефира на "България сутрин".

От думите на доц. Бенатов стана ясно, че няма проблем с битовите нужди, защото хората в района използват вода, която преминава през сериозна система. Винаги слагат хлор и водата се пречиства, отбеляза той.

И допълни, че ако хората използва вода от кладенци, това може да бъде проблем. От реката и морето микроорганизмите може да попаднат в грунтови води.

"Черно море има процеси на самопречистване, които вървят винаги, но обемът на отпадъците е доста висок и затова специалистите още не знаят какво ще последва", подчерта доц. Бенатов и изтъкна, че реакцията на ООН след взривяването на язовир "Нова Каховка" е била доста нетрайна. 

Ако руснаците използват тактическо ядрено оръжие, той предполага, че ООН единствено отново ще изкаже безпокойството си.

"В украинската армия е като зоологическа градина от оръжия - има от САЩ и различни европейски държави, но повече използваме съветско оръжие. Всички знаят, че България произвежда боеприпаси за старите системи и в Украйна с голям оптимизъм посрещаме изявленията на новото българско правителство. Въпросът с военна помощ ще бъде решен и това е много важно за Украйна", каза още доц. Бенатов.

Според него никой не може да даде прогноза как ще се развие войната.

Гледайте целия разговор във видеото:


4
24 rate up comment rate down comment 16
Субкоменданте
преди 10 месеца
Нашите предатели ще дават оръжие на тези украински фашисти- на които не им мигва окото да взривят язовира и да замърсят всичко в Черно море. Сигнализирай за неуместен коментар
3
16 rate up comment rate down comment 20
Македонеца
преди 10 месеца
Преди години "братушките" ни разказаха играта с Чернобил,сега и с язовира.Повече от ясно е че рано или късно ще довлече мизерия и тук,добре че ще е с по слаба концентрация на *** и бактерии,или поне така се надявам.И по важното е че този човек Путин,докато не си постигне целите,няма да се спре пред нищо,ясно е че те са взривили стената,не знам как все още има прости хора който вярват че Украйнците сами са си взривили язовира,не че ги харесвам и тях,но все пак да бъдем обективни. Сигнализирай за неуместен коментар
2
13 rate up comment rate down comment 29
CDN2021
преди 10 месеца
Слава Украйна, Слава ЗСУ. Сигнализирай за неуместен коментар
1
36 rate up comment rate down comment 21
Ирина Терзийска
преди 10 месеца
Тагарев да не си позволява да ни вкарва във война. Трябва да пита суверена, преди да взима неадекватни решения, които го касаят. Сигнализирай за неуместен коментар