Френската полиция щурмува офиси на комитета за Олимпиадата в Париж

Причината са две разследвания, свързани с разходването на публични средства

20.06.2023 | 14:15 Редактор: Юлиан Христов
Френската полиция щурмува офиси на комитета за Олимпиадата в Париж

Френската полиция претърси офиси в централата на комитета по организирането на Олимпийските игри в Париж през 2024 година. Причината е течащо разследване за изразходването на публични средства, съобщават от прокуратурата във френската столица, цитирани от Guardian.

От кабинета на прокурора по финансови разследвания съобщиха, че централата е била обискирана във връзка с разследване, започнало през 2017 г. Обект на разследването са договори, сключени от организационния комитет на Летните игри.

Централата на Solideo, публичната организация, отговорна за предоставянето на олимпийска и параолимпийска инфраструктура, също беше претърсена по друго разследване от 2022 г., което започна след одит на френската антикорупционна агенция.

"В момента се провежда претърсване в централата на организационния комитет", се казва в официално изявление на комитета. И допълват, че сътрудничат изцяло на разследващите органи.

Олимпийските игри ще се проведат от 26 юли до 11 август, а параолимпийските са планирани за 28 август и ще продължат до 6 септември.

Снимка: БГНЕС