Да платиш $250 хил., за да рискуваш живота си около останките на "Титаник"

Запасите от кислород на изчезналите туристи стигат само за четири дни

20.06.2023 | 13:35 Редактор: Тодор Петров

Туристическа подводница изчезна в Атлантическия океан край бреговете на Югоизточна Канада. Батискафът е бил на експедиция за изследване на останките на "Титаник" - презокеанският лайнер, който потъва след сблъсък с айсберг през април 1912 г. 

На борда на туристическата подводница са петима души. Смята се, че запасите им от кислород стигат само за четири дни. Експедицията започнала в неделя сутринта. Корабът-майка "Полар принс" загубил връзка с батискафа близо 2 часа след потапянето му. 

В издирвателната операция участват екипи от САЩ и Канада, военни самолети, подводница и сонарна техника. Смята се, че на борда са основателят на компанията организатор на експедициите, както и британският милиардер Хамиш Хардинг. 

Останалите трима са френски водолаз и двама пакистанци - баща и син. Билетите за 8-дневното пътешествие струват 250 хиляди долара. Програмата на екстремното преживяване включвала и гмуркане до останките на "Титаник".

Екипът на подводницата има още двама легендарни изследователи, някои от които са направили над 30 гмуркания до "Титаник" от 1980 г. насам.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС