Наистина ли Блинкен свърши страхотна работа в Китай?

САЩ не получиха възстановяване на комуникациите между военните на двете страни

20.06.2023 | 10:38 Редактор: Тодор Петров
Наистина ли Блинкен свърши страхотна работа в Китай?

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че пътуването му в Китай е постигнало целта си, защото двете страни са възстановили някои комуникации на висше ниво. Президентът Си Дзинпин обяви напредъка за много добър- топли думи от мълчалив лидер, който до последната минута отлагаше потвърждението за среща с Блинкен – американският служител на най-високо ниво, посетил Пекин от пет години.

Най-положителният резултат беше обещанието да продължат разговорите, включително план китайският външен министър Чин Ган да посети Вашингтон през следващите няколко месеца.

Дискусиите не дадоха много конкретни резултати. Двете страни обсъдиха увеличаването на пътническите полети и необходимостта от повече обмен между студенти и бизнес лидери, но не предложиха нищо конкретно. 

И САЩ не получиха единственото нещо, което наистина искаха: възстановяване на комуникациите между военните на двете страни, които Китай прекъсна, след като тогавашният председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси посети Тайван миналия август.

"Той свърши страхотна работа. Тук сме на прав път", каза Байдън, когато репортери попитаха за пътуването на Блинкен. 

Все пак Китай има причини да охлади напрежението, което се вижда най-категорично от факта, че Си изобщо се срещна с Блинкен. Официалната новинарска агенция Синхуа публикува снимка от срещата на Си с Блинкен, фокусирана върху символиката на лотосовите цветя - омоним за мир на китайски - поставени в средата на стаята.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС