Историческата среща Блинкен - Дзинпин: Без оръжия за Русия и без компромис за Тайван

Двете велики сили са постигнали напредък и споразумения по редица въпроси

19.06.2023 | 18:55 Редактор: Искра Ангелова

Китайският президент Си Дзинпин се срещна с американския държавен секретар Антъни Блинкен. Блинкен е най-високопоставеният американски служител на посещение в азиатската страна от 2018 г. насам. Двете велики сили са постигнали напредък и споразумения по редица въпроси, съобщават дипломати от двете държави.

Срещата на китайския лидер Си Дзинпин и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен беше потвърдена само час преди да започне. Целта - да се поправят отношенията между двете страни.

"Светът се нуждае от цялостни стабилни китайско-американски отношения. Това има отношение към бъдещето и съдбата на човечеството. Китай зачита интересите на Съединените щати и по подобен начин Съединените щати също трябва да уважават Китай и да не накърняват законните права и интереси на Китай", каза на срещата китайският президент.

Блинкен трябваше да посети Пекин през февруари. Но пътуването му беше отложено, след като предполагаем китайски шпионски балон прелетя над чувствителни военни обекти в САЩ, преди да бъде свален.

Днес американският държавен секретар изтъкна: "Двете страни сме съгласни, че трябва да стабилизираме отношенията си. По време на срещите обсъдихме разнообразни въпроси от регионално и международно ниво, включително агресията на Русия в Украйна и Северна Корея, за която всички партньори са категорични, че трябва да спре да изстрелва ракети. Получихме и уверения от Китай, че не предоставя и няма да предоставя оръжия на Русия за използване в Украйна."

Повече от 10 часа продължиха официалните разговори на Блинкен в Китай. Той разговаря с първия дипломат на азиатската страна Ван И. На срещата е било заявено, че няма място за компромис или отстъпки по отношение на Тайван.

Вижте повече в репортажа на.

Снимка: БГНЕС