Китай с условие към САЩ: Да избeрат сътрудничество или конфликт

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна с високопоставения китайски дипломат Ван И

19.06.2023 | 10:05 Редактор: Михаела Димитрова
Китай с условие към САЩ: Да избeрат сътрудничество или конфликт

Китай и Съединените щати трябва да изберат между "сътрудничество или конфликт", заяви високопоставеният китайски дипломат Ван И пред държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е на посещение в Пекин. Днес е последният ден от пътуването му, целящо подобряване на силно обтегнатите връзки между двете страни.

"Пътуването на държавния секретар до Пекин този път идва в критичен момент в китайско-американските отношения", каза Ван И на Блинкен, цитиран от китайската държавна телевизия CCTV.

По негови думи трябва да се настоява за връщане към здравословен и стабилен курс и да се работи към намиране на начин за разбирателство между Китай и САЩ.

Предупреждение бе отправено и относно Тайван. През изминалата година Китай на два пъти започна военни учения с бойна стрелба в близост до острова, като реакция от действията на висши американски законодатели.

"По този въпрос Китай няма място за компромиси или отстъпки. САЩ трябва наистина да се придържат към принципа "Един Китай", да зачитат суверенитета и териториалната цялост на Китай и ясно да се противопоставят на "независимостта на Тайван", категоричен е Ван И.

Представители на САЩ казват, че не очакват голям пробив от разговорите на Блинкен, но се надяват да се възобновят редовните линии за комуникация, за да се предотврати прерастването на различни казуси в конфликти, подчерта БГНЕС.

И двете страни заявиха в неделя, че китайският външен министър е приел предложението да направи ответно посещение във Вашингтон на по-късна дата.

Снимка: БГНЕС