За поредна година: Всеки втори грък няма пари за почивка, стая за вечер - 300 евро

Ваканцията с основен пакет ще бъде с 15-20% по-скъпа от миналата година

19.06.2023 | 21:31 Редактор: Искра Ангелова
За поредна година: Всеки втори грък няма пари за почивка, стая за вечер - 300 евро

Всеки втори грък няма да отиде на почивка тази година, а тези, които го направят, няма да останат дълго или да похарчат толкова, съобщава KeepTalkingGreece.gr.

Това е по очевидни причини, тъй като началото на туристическия сезон прави цените твърде високи за местните.

Докато страната е в челната десетка на класацията на най-атрактивните туристически дестинации и най-бързо възстановилите се от пандемията държави, гърците не могат да отидат на почивка в собствената си страна.

Всеки път, когато гръцкият туризъм "се справя добре", гражданите на съседната страна се оказват неспособни да посетят известните дестинации на Гърция и особено островите поради високите цени.

Сезонът, който вече е "започнал" от май, е придружен от най-високата празнична "сметка". Данните на хотелските и круизните компании показват, че ваканцията с основен пакет ще бъде с 15-20% по-скъпа от миналата година.

По този начин това, заедно с началото на сезона, принуждава гърците или да плащат огромни суми, или да си останат вкъщи за четвърта поредна година след хаоса на Ковид.

Единственият начин някой да не разбие бюджета си е да е планирал предварително.

Тъй като гърците са известни с това, че отлагат избора на дестинация, смятат, че планирането на ваканция е изключително трудно тази година.

Докато цените като цяло остават високи, търсенето от други страни се доближава до историческия връх от 2019 г., а на някои острови дори го надвишава.

Хотелите отбелязват безпрецедентно търсене, а други туристически места за настаняване, като ваканционни домове и апартаменти за краткосрочно наемане, показват огромна заетост от 15 юли до 27 август.

Също така, за седмицата на 15 август, официален празник в страната и пикът на летните ваканции за гърците, само 1 от 10 стаи е свободна, информира БГНЕС.

Наличните цени на стаите за юли и август обикновено започват от €70 на вечер за четиричленно семейство в цяла Гърция. В тази категория попадат различни видове места за настаняване, които в повечето случаи са двойно надценени или се намират в нелетни туристически дестинации.

Дестинации като малки и по-големи градове или села в зимните дестинации на Пелопонес, Централна и Северна Гърция, са решение за семейна почивка, която обаче изисква ежедневно пътуване до плажа.

Нощувките в популярни дестинации няма да струват по-малко от 120 евро.

Според резултатите от търсенията в платформите Booking и Airbnb няма нито една малка квартира с цена под 150 евро на вечер на популярни острови като Милос, Сифнос, Наксос, Фолегандрос, Миконос или Санторини. Ситуацията е малко по-добра в Парос, Андрос или Сирос, но без особена разлика.

За шест нощувки в двойна стая необходимият "бюджет" ще започне в най-добрия случай от 720 евро и лесно може да надхвърли 1000 или дори 2000 евро!

Дори по-малки, по-малко известни острови са увеличили цените си от миналата година за ужас на редовните клиенти. В някои случаи за обикновени стаи под наем собствениците искат 200 или дори 300 евро на вечер!

Добавяне към цената са транспортните билети, както фериботни, така и самолетни, които лесно надхвърлят 100 евро, често струвайки повече от нощувките.

Дори решението на автомобилните почивки е малко вероятно при скъпи цени на горивата.

Снимка: БГНЕС