Рано резервираме почивките за лятото, очакват рекордни приходи от туризъм в Европа

Залага се на все по-луксозни места

21.05.2023 | 18:14 Редактор: Вяра Димова
Рано резервираме почивките за лятото, очакват рекордни приходи от туризъм в Европа

След три години на ограничения на пътуванията заради пандемията и рязък ръст на енергийните разходи туризмът се завръща със замах, за да подкрепи икономиките на Южна Европа, докато жадни за слънце хора наваксват изгубеното време, пише Ройтерс.

Ранните резервации показват, че Италия, Испания, Гърция и Португалия може да постигнат рекордни приходи от туризъм тази година, помагайки за запълването на държавната хазна, опразнена от растящите разходи за обслужване на дълговете и кризата с разходите за живот.

Нещо повече, изглежда, че търсенето в луксозния сегмент расте.

"Днес в Италия имаме бум от гледна точка на туризма, който е невъобразим", коментира Карло Месина, главен изпълнителен директор на най-голямата италианска банка Intesa SanPaolo пред инвестиционни анализатори.

Туризмът е от жизненоважно значение за икономиките на Европа. Туристическата индустрия е възлизала за 100 млрд. евро, или 6,2% от италианския БВП през 2019 г. преди пандемията от Ковид-19 да постави сектора на колене. Ако се прибавят и по-широките приходи, генерирани от свързания с туризма бизнес, цифрата нараства над два пъти до 13%.

В Гърция туризмът съставлява не по-малко от една пета от брутния вътрешен продукт.

Броят на чуждестранните туристи, посещаващи Италия, е нараснал със 70,5% през първите два месеца на годината спрямо същия период на 2022 г., сочат данни на националната статистическа служба. Ако тенденцията продължи, Италия може да достигне или да надмине нивата преди пандемията.

Португалия е регистрирала над 2,8 млн. чуждестранни посетители от януари до март, най-доброто първо тримесечие в историята, сочат официални данни.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: pixabay