Русия отказа достъп на ООН до наводнените райони, Швеция не изключва нова атака

Хуманитарните работници ще могат да влизат в районите само през Русия

19.06.2023 | 07:31 Редактор: Михаела Димитрова
Русия отказа достъп на ООН до наводнените райони, Швеция не изключва нова атака

Русия отказва достъп на представители на ООН до наводнените райони. Координаторът на ООН по хуманитарните въпроси в Украйна  Дениз Браун призова руските власти да "изпълнят задълженията си по международното хуманитарно право". Непосредствено след разрушаването на язовир "Каховка" Русия вече обяви, че хуманитарните работници ще могат да влизат в районите само през страната.

"ООН ще продължи да се опитва да си осигури нужния достъп. Призоваваме руските власти да действат съгласно задълженията си към международното хуманитарно право"Не може да се отказва помощ на нуждаещи се хора", каза Браун.

Комисията по отбрана в шведския парламент не изключва нападение от страна на Русия. Това съобщи шведската телевизия SVT, като се позовава на доклад на комисията. Експертите по отбрана стигат до заключението, че въпреки обвързването на руските сили в Украйна, са възможни и други форми на военно нападение. 

"Русия е понижила още повече прага си за използване на военна сила и показва висока готовност за поемане на политически и военни рискове", цитира телевизионният оператор част от доклада, който ще бъде публикуван по-късно в понеделник.

Повече по темата прочете на Investor.bg

Снимка: БГНЕС