Дете пострада при украински обстрел. Зеленски: Ще се върнем към нормалния живот

Украинският лидер благодари на всички в страната и чужбина, които помагат след бедствието в "Нова Каховка"

18.06.2023 | 09:00 Редактор: Искра Ангелова
Дете пострада при украински обстрел. Зеленски: Ще се върнем към нормалния живот

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на съюзниците на Украйна за помощта при наводненията след взрива на язовирната стена на "Нова Каховка". 16 души са загинали и над 30 все още са в неизвестност след разрушаването на язовира на река Днепър миналата седмица, съобщиха украинските власти.

Жертвите са в Николаевска и контролираните от Киев части на Херсонска област, съобщи украинският вътрешен министър Игор Клименко. Все още под вода остават над 1300 домове в двете области, евакуираните до момента надхвърлят 3600 души.

Ръководителят на администрацията в Херсонска област Олександър Прокудин заяви, че жителите разполагат с вещи от първа необходимост, но има остра нужда от строителни материали и битова техника. Има липса и на почистващи и дезинфекциращи средства и газови котлони. Шест населени места в района все още са залети от водата.

В късното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски благодари на всички в страната и чужбина, които помагат след бедствието.

"Искам да благодаря на всички държави, лидери, градове и общини в страните партньори, както и на международните организации, които ни помагат да преодолеем последствията от руския терористичен акт. Още веднъж ще докажем непреодолимостта на нашата обща сила, когато върнем нормалния живот на хората и населените места, които пострадаха от руското зло и екологичната катастрофа", заяви той, цитиран от БНР.

Междувременно Русия съобщи, че двама души са загинали при украински обстрел по контролираната от Москва част на Запорожка област. Пострадало е едно дете.

Над 60 страни се очаква да участват във втората конференция за възстановяването на Украйна,  която ще се проведе следващата седмица в Лондон, обяви британското правителство.

Украинският президент Володимир Зеленски ще се включи в събитието чрез видеоконферентна връзка.

Снимка: БГНЕС