Доклад: Броят на убитите руски войници в Украйна надхвърля загиналите по време на войната с Афганистан

Потвърдиха самоличността на над 25 000 убити руски войници

18.06.2023 | 07:40 Редактор: Искра Ангелова
Доклад: Броят на убитите руски войници в Украйна надхвърля загиналите по време на войната с Афганистан

Чрез изследване на отворени източници руската независима медия "Mediazona", съвместно с Би Би Си Русия, потвърди имената на 25 528 руски войници, убити през последните 15 месеца на пълномащабната война в Украйна, съобщи "Укринформ".

След последната актуализация към списъка на жертвите са добавени общо 1058 имена. Журналистите и доброволците вече са идентифицирали и около 4 721 бивши затворници и над 1 853 наемници, които са били убити в Украйна.

Mediazona обяснява, че в некролозите, публикувани в руските вестници и онлайн, рядко се посочва къде точно е загинал боецът. Освен това значителна част от данните не идват от публични доклади, а от гробища в цяла Русия, които доброволците посещават.

В доклада се посочва също, че Министерството на отбраната на Русия възпира регионалните власти да публикуват некролози на войници, загинали в Украйна, за да възпрепятства изследванията на смъртните случаи в руската армия, пояснява БГНЕС.

Петнадесет месеца след началото на войната броят на руските жертви, проверени чрез открити източници, отдавна е надхвърлил официално потвърдения брой на загиналите съветски войници по време на деветгодишната война в Афганистан. От 1979 г. до 1989 г. в Афганистан са убити над 15 000 съветски войници.

Снимка: БГНЕС