Президентът на РЮА към Путин: Тази война трябва да спре!

"Ние приветстваме балансирания подход на африканските приятели", заяви руският държавен глава

17.06.2023 | 22:50 Редактор: Искра Ангелова
Президентът на РЮА към Путин: Тази война трябва да спре!

Южноафриканският президент Сирил Рамафоса, който е на посещение Русия в рамките на делегация, търсеща мир, заяви пред руския си колега Владимир Путин, че конфликтът в Украйна трябва да спре, предаде АФП.

"На тази война трябва да се сложи край. Тя трябва да бъде уредена чрез преговори и с дипломатически средства", каза Рамафоса.

Той добави, че неговата делегация, състояща се от седем африкански лидери, идва с много ясно послание, а именно: "Тази война трябва да бъде прекратена".

"Конфликтът оказва отрицателно въздействие върху африканския континент, а всъщност и върху много други страни по света", заяви Рамафоса преди официалните разговори.

"Дойдохме, за да ви изслушаме и чрез вас да чуем гласа на руския народ. Искаме да ви насърчим да започнете преговори с Украйна", допълни президентът на Коморските острови Азали Асумани, който в момента оглавява Африканския съюз, цитиран от БГНЕС.

Южноафриканският президент Сирил Рамафоса пристигна в Русия по-рано днес като част от мисия на седем африкански лидери, целяща постигането на мир между Москва и Киев.

"Посещението в руската столица идва след конструктивни дискусии с президента Володимир Зеленски", съобщиха по -рано от канцеларията на президентството.

От своя страна, по време на разговорите руският президент похвали "балансирания подход" на африканските страни към конфликта.

"Ние приветстваме балансирания подход на африканските приятели към украинската криза", заяви той, като добави, че е отворен за диалог с лидери, които се стремят да осъществят мира въз основа на "принципите на справедливостта и зачитането на законните интереси на страните".

Африканската делегация първоначално посети Украйна и столицата Киев, като украинският президент Володимир Зеленски отхвърли потенциални мирни преговори с Русия, ако Кремъл продължи да действа по същия начин.

Африка е разделена по отношение на отговора си на конфликта, като някои от държавите застанаха на страната на Украйна, докато други останаха неутрални или се ориентираха към Москва.

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 10 месеца
Не знаех че могат да говорят Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 3
XXX
преди 10 месеца
Африканци да дават акъл.... много странно :) Сигнализирай за неуместен коментар