Зеленски: Преговори за мир са възможни, само ако руските войски напуснат Украйна

Разговори за мир с Москва просто биха замразили конфликта, заяви президентът

16.06.2023 | 21:29 Редактор: Вяра Димова
Зеленски: Преговори за мир са възможни, само ако руските войски напуснат Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че преговори за мир са възможни само след като руските войски напуснат Украйна, предаде Ройтерс. Той каза това след среща с африкански лидери, които са в Киев, а утре отиват в Санкт Петербург за среща с руския президент Владимир Путин. 

Украинският лидер каза още, че сега преговори за мир с Москва просто биха замразили войната в Украйна.

Зеленски покани африканските лидери да участва в една глобална среща за мир. Той заяви, че иска да организира среща на върха на Украйна с Африка и че Киев се стреми да задълбочи отношенията си с континента.

В Киев президентът на Република Южна Африка пък призова Украйна и Русия за деескалация на напрежението, предаде Франс прес. "Трябва да има деескалация от двете страни", подчерта Сирил Рамапоса на съвместна пресконференция с президента на Украйна, цитиран от БТА.

Рамапоса добави, че африканските страни са готови да се ангажират още повече за един договор за мир в Украйна.

А президентът на Коморските острови Азали Асумани, който също е в делегацията на африканските лидери, заяви, че подобен мирен пакт трябва да преминава през устава на ООН. 

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 1
Отряд1
преди 10 месеца
Някой да звънне на Зеленски и да му предаде следното: - Къде свършват украинските земи? - Първо подписваш и после си ходим (друг начин не съществува) Послепис: Каквото загубил загубил, каквото спечелил - спечелил. Който ял боб - ял, мир се постига след победа! Сигнализирай за неуместен коментар