Русия достави първите ядрени бойни глави в Беларус. САЩ: Няма индикации Путин да ги използва

По фронтовете в Украйна се водят сражения по няколко направления

17.06.2023 | 14:24 Редактор: Искра Ангелова

Русия е доставила първите тактически ядрени бойни глави в Беларус, заяви президентът на Русия Владимир Путин по време на Петербургския икономически форум. Той каза, че употребата на подобни оръжия е възможно на теория, но само в случай на реална заплаха за териториалната цялост, суверенитета и съществуването на руската държава.

Според САЩ засега няма индикации, че Кремъл планира да използва тези оръжия срещу Украйна.

Става въпрос за оръжия, които могат да поразяват конкретни цели, без да причиняват широкообхватно радиоактивно замърсяване. Те обаче са способни да причинят огромни щети. Путин обясни, че мярката е елемент от стратегията на възпиране, която се вписва в концепция за създаване на санитарен кордон около руската територия.

"Както знаете, преговаряхме с нашия съюзник, с президента на Беларус - Александър Лукашенко, че ще преместим част от тези тактически оръжия на беларуска територия. Това се случи - първите ядрени заряди бяха доставени на територията на Беларус. Това е първата част. До края на годината ще извършим тази работа в нейната цялост", заяви руският държавен глава.

Информационните агенции отбелязват, че тези първи доставки в Беларус изглежда са били ускорени, защото на 9 юни Путин каза, че разполагането на оръжията ще стане през юли. Това противоречеше с думите на беларуския президент Лукашенко, който обяви на 25 май, че първите оръжия вече са на територията на страната му.

Във Вашингтон държавният секретар Антъни Блинкен потвърди за сведенията на американската страна, че засега няма индикации Русия да се готви да употреби ядрено оръжие и САЩ не виждат причина да променят готовността своите ядрени сили.

По фронтовете в Украйна се водят сражения по няколко направления, съобщи в Telegram украинският заместник-министър на отбраната Анна Маляр. Украинските сили постигат тактически успехи и напредват до два километра във всички посоки.

Путин продължава да твърди, че Украйна няма шанс за успех в своята контраофанзива.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 1
кауня
преди 10 месеца
Да няма индикации Путин да ги използва но Лукашенко? Опитите в Полша и Литва да му правят врътка май удариха на бая камък. Бойните глави, а те са тактически т.е. не е нужно Путин да въвежда кодове , ще останат при батката дори в Кремъл да седне Навални. На печалившите ни балтийски събратя - Честито! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 10 месеца
Бог закриля неоправданите ! Крадците, терористите и убийците ще плащат трильони репарации и контрибуции за разрушенията и загиналите жертви ! Сигнализирай за неуместен коментар