ЕП зове НАТО: Приемете Украйна в Алианса след края на войната

Резолюцията беше приета с 425 гласа "за"

15.06.2023 | 18:09 Редактор: Михаела Димитрова
ЕП зове НАТО: Приемете Украйна в Алианса след края на войната

Европейският парламент одобри резолюция, в която призовава НАТО да приеме Украйна в Алианса след края на войната, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

Резолюцията беше приета с 425 гласа "за", 38 "против" и 42 "въздържал се". Според изявлението членовете на ЕС очакват, че "процесът на присъединяване ще започне след края на войната и ще бъде финализиран възможно най-скоро".

Парламентът подчертава, че "до постигането на пълноправно членство ЕС заедно със съюзниците от НАТО трябва да работи в тясно сътрудничество с Украйна за разработване на временна рамка за гаранции за сигурност, която да бъде приложена веднага след края на войната".

Парламентът смята, че интеграцията на Украйна в НАТО и ЕС ще засили регионалната и глобалната сигурност. Освен това ЕП осъди разрушаването на язовир "Каховка" от страна на Русия, като подчерта, че всички виновни за военни престъпления ще бъдат подведени под отговорност в съответствие с международното право.

Парламентът също така призовава за всеобхватен и адекватен пакет от мерки на ЕС за възстановяване на Украйна с цел преодоляване на последиците от войната, който следва да се съсредоточи върху незабавната, средносрочната и дългосрочната помощ, реконструкцията и възстановяването на страната.

Членовете на ЕС също така се надяват, че преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС ще могат да започнат тази година.

Украйна подаде молба за членство в ЕС през февруари 2022 г., няколко дни след като Русия започна пълномащабната си инвазия, припомня БГНЕС. Тя получи статута си на кандидат за членство през юни. Сега Украйна трябва да изпълни седем условия на Европейската комисия, за да започнат преговори за присъединяване. 

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 10 месеца
Убу ама коя Украйна? Щото Украйна отпреди войната вече не съществува. Като искате приемате западна Украйна, зелето да спре да бобочи и войната ще приключи за денонощие. Източна Украйна става независими републики в състава на Русия пък западна покрайна да си я правят каквото искат. А най добре Полша, Унгария и Румъния да си поделят остатъците и да се свършва Сигнализирай за неуместен коментар