Лукашенко: Западът ще използва национални формирования, за да свали властта в Беларус

Държавният глава подчерта, че страната му има голям принос в системата за международна и регионална сигурност

15.06.2023 | 16:19 Редактор: Вяра Димова
Лукашенко: Западът ще използва национални формирования, за да свали властта в Беларус

На Запад открито заявяват, че възнамеряват да използват националистически формирования, които се обучават в Украйна, за да свалят властта в Беларус с оръжие. Това каза президентът на републиката Александър Лукашенко, приемайки акредитивните писма на посланиците на чужди държави.

"Националистическите формирования, състоящи се от негодници от всякакъв вид, преминават интензивна подготовка в Украйна. Западът открито заявява, че възнамерява да ги използва, за да свали с оръжие законното правителство в Беларус", каза Лукашенко, цитиран от агенция БелТА.

Той посочи и незаконността на санкциите срещу Беларус. "И къде са всички тези международни организации, които виждат всичко - ООН, ОССЕ, Съвета на Европа, МВФ, Световната банка, когато вече трето десетилетие сме задушени с незаконни санкции", добави той.

Лукашенко подчерта, че Беларус, като независим и отговорен член на международната общност, има значителен принос в системата за международна и регионална сигурност, пише "Труд".

"Готови сме да водим диалог за сътрудничество с всяка страна, която уважава избора на беларуския народ, признава суверенитета и независимостта на нашата държава", каза още президентът на републиката.

Снимка: БГНЕС