НАТО: Русия не се готви за мир, инвестира огромни средства в ядрени оръжия

Столтенберг не даде отговор кога ще бъдат предоставени западни изтребители на Украйна

15.06.2023 | 10:48 Редактор: Вяра Димова
НАТО: Русия не се готви за мир, инвестира огромни средства в ядрени оръжия

Русия инвестира огромни средства в нови ядрени оръжия, които разполага близо до границите с НАТО, в т.ч. и в Далечния север. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на заседанието на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел.

По думите му е рано да се каже кога ще бъдат взети решенията за предоставяне на западни изтребители на Украйна.

"Виждаме, че Украйна предприе контранастъпление, наблюдаваме ожесточени битки и отвоюване на украинска земя. Това показва, че подкрепата от съюзниците води до резултати на бойното поле", каза той.

"Не забелязваме признаци, че Русия се подготвя за мир и преговори. Колкото по-успешно е контранастъплението, толкова по-вероятно е руският президент Владимир Путин някога да осъзнае, че не може да спечели на бойното поле и трябва да преговаря. Постигането на справедлив и траен мир изисква предоставянето на помощ на Украйна", добави генералният секретар на НАТО, цитиран от БТА.

Той посочи, че ядрена война не може да бъде спечелена, затова не трябва да бъде предприемана. По неговите думи руските изявления, свързани с ядрени оръжия, са безотговорни и опасни.

"Отговорен съм за всички решения в НАТО, освен за едно - за моето бъдеще", заяви Столтенберг по повод очакването скоро да бъде заместен от свой приемник на поста. 

Снимка: БГНЕС