Задържаха Тръмп във Флорида, негови поддръжници: "Да направим Америка отново велика"

Бившият му помощник Уолт Наута също е задържан

13.06.2023 | 22:05 Редактор: Искра Ангелова
Задържаха Тръмп във Флорида, негови поддръжници:

Американският президент (2016 - 2021 г.) Доналд Тръмп беше задържан в съда в Маями във вторник, за да се изправи пред обвиненията в престъпление, че незаконно е съхранявал документи, свързани с националната сигурност, когато е напуснал поста си, и е излъгал длъжностните лица, които са се опитали да ги получат обратно, съобщиха американски медии.

Тръмп и бившият му помощник Уолт Наута са били задържани, съобщи служител на съда, преди предявяването на обвинението, насрочено за 15:00 ч. (19:00 GMT), когато те трябваше да представят показания.

Изслушването трябва да бъде закрито за камери и предавания на живо.

Това ще бъде второто посещение на Тръмп в съдебната зала през последните месеци. През април той се призна за невинен по щатски обвинения в Ню Йорк, свързани с плащане на пари за мълчание на порнозвезда. Явяването във вторник в Маями беше по федерални обвинения.

Поддръжници, носещи шапки "Да направим Америка отново велика" и американски знамена, скандираха "Маями за Тръмп" и "Латиноамериканци за Тръмп", докато кортежът спря пред сградата на съда. Един мъж беше чут да скандира: "САЩ! САЩ!"

Кметът на Маями Франсис Суарес заяви пред репортери пред сградата на съда, че не е имало никакви проблеми със сигурността.

Властите се бяха подготвили за тълпи от до 50 000 души и евентуално насилие, като напомниха за нападението срещу Капитолия на САЩ от 6 януари 2021 г.

Тръмп неведнъж е обявявал, че е невинен и обвинява администрацията на президента демократ Джо Байдън, че се е насочила срещу него. Във вторник в социалните мрежи той нарече специалния съветник Джак Смит, който ръководи обвинението, "мразещ Тръмп".

Смит обвинява Тръмп, че е изложил на риск националните тайни, като е взел със себе си хиляди поверителни документи, когато е напуснал Белия дом през януари 2021 г., и ги е съхранявал по безразборен начин в имението си Мар-а-Лаго във Флорида и в голф клуба си в Ню Джърси, според обвинителния акт на голямото жури, публикуван миналата седмица.

Снимки, включени в обвинителния акт, показват кутии с документи, съхранявани на сцената в балната зала, в банята и разхвърляни по пода на складово помещение.

В обвинителния акт се твърди, че Тръмп е излъгал служителите, които са се опитали да ги върнат. Федерални обвинения към президент на САЩ е безпрецедентно в американската история, припомня БГНЕС.

В обвинителния акт се твърди също, че Тръмп е влязъл в заговор с Наута, за да запази класифицирани документи и да ги скрие от федералното Гранд жури. Наута, който е работил за Тръмп в Белия дом и в Мар-а-Лаго, трябваше да се яви в съда заедно с Тръмп.

Снимка: БГНЕС