Задържаха бившия премиер на Шотландия, детективи я разпитват как е финансирала партията си

Никола Стърджън подаде изненадващо оставка на 15 февруари

11.06.2023 | 18:12 Редактор: Петя Кръстева
Задържаха бившия премиер на Шотландия, детективи я разпитват как е финансирала партията си

Бившият първи министър на Шотландия Никола Стърджън бе арестувана във връзка с продължаващото разследване на финансирането на Шотландската национална партия.

Би Би Си съобщи, че полицията е потвърдила, че 52-годишната Стърджън е арестувана и разпитвана от детективи. На 5 април полицията претърси дома ѝ щаб квартирата на нейната партия в Единбург. По-рано бе арестуван нейният съпруг Питър Мърел, бивш изпълнителен директор на партията, но той бе освободен по-късно, без да му бъдат повдигнати обвинения.

Луксозен кемпер  бе иззет междувременно от полицията пред дома на майката на Мърел в град Дънфърмлийн. Около две седмици по-късно ковчежникът на Шотландската национална партия Колин Бийти също бе арестуван, но подобно на Мърел освободен без повдигнати обвинения. Съгласно Закона за наказателното правосъдие в Шотландия от 2016 година, полицията може да освободи заподозрян за по-нататъшно разследване, но той може да бъде арестуван отново на по-късна дата, предаде БНР.

Никола Стърджън бе първи министър на Шотландия в продължение на 8 години и първата жена на поста. Тя подаде изненадващо оставка на 15 февруари. Започналото преди близо две години разследване на финансите на партията се превърна в основна новина. Бяха подадени оплаквания, свързани с това, че не е ясно какво е станало с повече от 600 000 паунда дарения за националистите от активисти, основно в кампанията за провеждане на втори референдум за независимост. 

Снимка: БГНЕС