След всичките 37 обвинения - ще успее ли Тръмп да се измъкне?

Американският президент изнесъл от Белия дом и преместил във Флорида множество строго секретни документи

10.06.2023 | 22:44 Редактор: Вяра Димова
След всичките 37 обвинения - ще успее ли Тръмп да се измъкне?

37 обвинения бяха повдигнати на американския президент Доналд Тръмп. Сред тях - за неправомерно притежание на секретни документи, които е запазил след края на мандата си, както и за заговор за възпрепятстване на правосъдието.

Тръмп е изнесъл от Белия дом и преместил в частния си дом във Флорида множество строго секретни документи, засягащи американския ядрен капацитет, както и този на друга държава. Сред неправомерно складираните документи има такива от Пентагона, ЦРУ, Агенцията по национална сигурност и още държавни структури.

"Непозволеното разсекретяване на тези класифицирани документи може да постави в опасност националната сигурност на САЩ", коментираха от американското министерство на правосъдието. За тези обвинения Тръмп може да получи до 20 години затвор. 

Кутии, пълни със секретни документи, са били складирани в имението на Тръмп Мар-а-Лаго. Те са се намирали в помещение, където бившият президент е организирал различни публични събития, както и в една от баните, под душа, в килер и в спалнята му, пише в обвинителния акт, дълъг 49 страници.

Най-малко два случая са описани, в които Тръмп е показвал въпросните документи на хора, които не са упълномощени да имат достъп до информацията в тях.

В обвинителния акт е описан случай, в който Тръмп е показал на човек от политическия му екип географска карта на военна операция в чужда държава. В друга ситуация бившият президент е споделил с няколко души таен "план за нападение", четем още в обвинението, цитирано от DW.

Тръмп е обвинен и за това, че умишлено е игнорирал исканията на правосъдното министерство да върне документите, които е отнесъл в дома си. "Не искам никой да ми разглежда кутиите", цитиран е Тръмп в обвинителния акт, след като е получил призовка през май 2022 година. "Няма ли да е по-добре, ако просто им кажем, че тук няма нищо?"

Освен на Тръмп обвинение е повдигнато и на един от бившите му съветници - Уолт Нота. Според прокуратурата той е помагал на бившия президент да прикрие престъплението и е възпрепятствал разследването. Твърди се, че Нота е забелязан на една от камерите за видеонаблюдение да мести кутиите, за които се смята, че са съдържали класифицираната информация.

За първи път срещу президент на САЩ е повдигнато обвинение на федерално ниво. През ноември 2022 година американското министерство на правосъдието назначи независимия специален прокурор Джак Смит да разследва на Тръмп. Смит обеща "бърз процес" и подчерта, че американското правосъдие трябва да защитава националната сигурност.

Снимка: БГНЕС