След федералните обвинения - Тръмп е заплашен с дълги години затвор

Президентът на САЩ (2016 - 2021 г.) е призован от съда в Маями за разпит

09.06.2023 | 19:05 Редактор: Искра Ангелова

Доналд Тръмп е обвинен в нарушаване на Закона за шпионажа в първото в историята федерално обвинение за президент. 76-годишният Тръмп е призован от съда в Маями за разпит следващия вторник и е възможно да бъде задържан.

Разследването на Министерството на правосъдието е за това какво е направил Доналд Тръмп с 15 кутии с класифицирани документи след края на президентския му мандат. Федералните следователи смятат, че имат основания да смятат, че са извършени множество престъпления, включително запазване на информация за националната отбрана, унищожаване на правителствени документи и възпрепятстване.

Ако бъде признат за виновен, Тръмп може да получи дълги години затвор.

"Те преследват един популярен президент, който има много повече гласове от всеки друг в историята досега. Те ме разследват по случая с кутиите, и също както с Русия, те няма да спрат. Това продължава вече 7 години. И те няма да спрат, защото изборите наближават. Аз съм един невинен човек. Те нямат никакви доказателства", заяви той.

На този етап обаче остава неясно доколко това обвинение ще навреди на репутацията на президента на САЩ (2016 - 2021 г.). Първото обвинение срещу него - за сексуално насилие срещу бившия журналист - Джейн Каръл, генерира милиони долари вноски от гневни поддръжници и не промени социологическите проучвания.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС