Тръмп отново подсъдим? Разследват го за работата му с класифицирани документи

Това не означава непременно, че той ще бъде обвинен

08.06.2023 | 07:46 Редактор: Петя Кръстева
Тръмп отново подсъдим? Разследват го за работата му с класифицирани документи

Федерални прокурори са информирали американския президент Доналд Тръмп (2017-2021), че е обект на разследване заради работата му с класифицирани документи, след като е напуснал поста, предаде агенция Ройтерс, като се позова на ЕйБиСи Нюз (ABC News).

Това не означава непременно, че Тръмп ще бъде обвинен, пояснява Ройтерс. Министерството на правосъдието обикновено информира хората, когато станат обект на разследване, за да им даде възможност да представят своите доказателства пред съдиите, които трябва да вземат решение за основателността на обвиненията.

Новината за писмото до правния екип на Тръмп дойде само два дни, след като неговите адвокати се срещнаха с представители на Министерството на правосъдието, за да обсъдят въпроса, припомня Ройтерс.

Федерален съд разследва Тръмп за притежание на класифицирани документи, след като е напуснал Белия дом през 2021 г. Друго наказателно преследване се води за предполагаемите усилия на бизнесмена и негови съюзници да отменят загубата му на президентските избори през 2020 г. от демократа Джо Байдън.

През август 2022 г. следователи иззеха около 13 000 документа от имението на Тръмп "Мар-а-Лаго" във Флорида. Сто от тях бяха обозначени като класифицирани, въпреки че един от адвокатите на Тръмп заяви по-рано, че всички класифицирани документи са били върнати на правителството. В своя защита Тръмп бе заявил, че той е разсекретил документите по времето, когато е бил президент, но не е предоставил доказателства за това, пише БТА.

Доналд Тръмп е първият американски президент, срещу когото се води наказателно дело. През април той пледира невинен по обвинениe във фалшифициране на бизнес документи, за да прикрие плащане към порнозвезда, за да купи мълчанието й преди изборите през 2016 г., припомня Ройтерс. Той се бори за номинацията на републиканците за президент и за изборите догодина.

Снимка: БГНЕС