Тръмп разполага със секретен документ на Пентагона

Информацията е свързана с потенциална атака срещу Иран

01.06.2023 | 17:50 Редактор: Вяра Димова
Тръмп разполага със секретен документ на Пентагона

Прокурори от Министерството на правосъдието са се сдобили с аудиозапис на Доналд Тръмп, след края на президентския му мандат, в който той говори за задържане на секретен документ на Пентагона, свързан с потенциална атака срещу Иран, пише Associated Press, като се позовава на публикации е медиите.

Според CNN, която първа съобщи за записа, Тръмп е искал да сподели информация от документа с други, но е знаел, че има ограничения относно способността му да разсекретява записи, след като напусне поста си.

Коментарите на записа, направен през юли 2021 г. в неговия голф клуб в Бедминстър, Ню Джърси, изглежда подкопават многократните твърдения на Тръмп, че е разсекретил документите, които е взел със себе си от Белия дом в Мар-а-Лаго, неговот имение във Флорида, след като напусна поста. Записът може да бъде и ключов за прокурорите, които искат да докажат, че Тръмп е знаел, че правото му да притежава секретни документи е ограничено.

Записът е предоставен на специалния прокурор Джак Смит, чийто екип от прокурори е прекарал месеци в разследване на потенциалната злоупотреба с класифицирани документи в Мар-а-Лаго и дали Тръмп или някой друг се е опитвал да попречи на разследването. То е във финалните си етапи, тъй като прокурорите са разпитали широк кръг от свидетели пред голямото жури, предаде "Фокус".

Според доклада на CNN записът е направен по време на среща в Бедминстър със сътрудници на Тръмп и двама души, които работят върху автобиографията на бившия началник на кабинета на Тръмп Марк Медоус. В него се посочва, че автобиографията на Медоус включва описание на това, което изглежда е същата среща. Адвокат на Медоус е отказал коментар, когато се е свързал с Associated Press.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: БГНЕС