Политици за обвиненията на Тръмп: Смъртна заплаха за свободата и несправедливост

Основният съперник на бизнесмена смята, че се прилагат двойни стандарти при разследванията

10.06.2023 | 11:24 Редактор: Петя Кръстева
Политици за обвиненията на Тръмп: Смъртна заплаха за свободата и несправедливост

Водещи представители на Демократическата и Републиканската партия коментираха обвиненията срещу президента Доналд Тръмп (2017-2021). Те са 37 и се отнасят за периода след мандата му, включително за нерегламентирано съхранение на класифицирани документи и заговор за възпрепятстване на правосъдието.

Президентът Джо Байдън заяви, че "няма коментар за случилото се" и добави, че не е разговарял с главния прокурор относно разследването на Тръмп. Според наблюдатели тази позиция е опит да се запази дистанция от основния политически съперник.

Вицепрезидентът на Тръмп Майк Пенс каза, че се е надявал да не се стигне дотук, нарече деня "мрачен" и напомни, че в Америка всеки е невинен до доказване на противното. Пенс, който е съперник на Тръмп за републиканската номинация за президент, не призова за оттеглянето му за разлика от губернатора на Арканзас Аса Хътчинсън, който написа в Twitter, че "Доналд Тръмп е обект на текущо криминално разследване и трябва да се оттегли".

Тим Скот обаче смята, че "не е нужно да си републиканец, за да видиш несправедливостта", предаде БНР.

Основният съперник на Тръмп за номинацията Рон де Сантис добавя, че използването на федералните правоприлагащи органи като оръжие представлява смъртна заплаха за свободното общество. Той подчертава, че се прилагат двойни стандарти в преследването в сравнение с пасивното разследване по отношение на Хилъри Клинтън и Хънтър Байдън.

Снимка: БГНЕС