Османи: Новото правителство в България ще отвори друга страница в отношенията с РСМ

Вреден беше този безкраен изборен процес, каза министърът на външните работи

10.06.2023 | 17:39 Редактор: Вяра Димова
Османи: Новото правителство в България ще отвори друга страница в отношенията с РСМ

Оптимист съм, че с формирането на новото правителство в София ще започне нова страница в отношенията между Северна Македония и България, заяви министърът на външните работи Буяр Османи в интервю за телевизия "Франс 24".

"От моя опит това, което беше вредно за отношенията ни с България и за нашата европейска перспектива, е този безкраен изборен процес в България и липсата на правителство като събеседник, с който да се установи доверие и комуникация и да се продължи напред", каза Османи във връзка с македонско-българските отношения и очакванията за продължаване на диалога между двете страни.

Той подчерта, че процесът на скрининг с Европейския съюз е в ход и "протича с добра динамика, въз основа на която ще получим докладите от скрининга и пътната карта за отваряне на главите, а паралелно с това протича и процесът на конституционните промени и вписването на българите в Конституцията".

По отношение на програмата за реформи и напредъка на страната в борбата с корупцията Османи заяви, че Северна Македония постига най-добрия резултат в региона в изпълнението на политическите и икономическите критерии на европейската "АКИ" и че за да напредне още повече и да покаже реални резултати, "трябва да започнем да отваряме преговорните клъстери".

"Ние настояваме да отворим клъстерите за преговори. Преговорите за присъединяване имат тези всеобхватни глави за върховенството на закона, глави 23 и 24, които се отварят първи и се затварят последни. И те осигуряват рамката, чрез която ще можем да подобрим и европеизираме нашето общество", подчерта Османи, цитиран от БГНЕС.

Той припомни, че понеже е на път към ЕС от толкова дълго време, страната е фаворит за присъединяване дори в сравнение с държавите, които са започнали преговори преди десет години.

Снимка: БГНЕС