Османи: Честите избори в България повлияха негативно на РСМ

Министърът на външните работи на Северна Македония коментира промените в Конституцията

07.06.2023 | 09:25 Редактор: Вяра Димова
Османи: Честите избори в България повлияха негативно на РСМ

Честите избори в България са един от факторите, които влияят негативно на двустранните отношения и европейската динамика на Република Северна Македония, каза в интервю за телевизия "Телма" министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

Той уточни, че за двете години и половина, откакто е заел поста, ще работи с шести български министър на външните работи, "което не позволява да има достатъчно време за да се изградят отношения на лично и институционално доверие". Според него "с политици, които имат ясен политически мандат, се разговаря много по-лесно", защото ангажимент на служебното правителство е да "пази определени въпроси, докато дойде политическото правителство".

Според Османи би било прибързано, ако процедурата по промените в конституцията на Северна Македония започне, преди лидерската среща между премиера Димитър Ковачевски и председателя на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, "но би било добре от нея да има положителен изход, защото опозицията може да пропусне историческа възможност поне веднъж в последните години да допринесе за важни стратегически процеси, които носят прогрес и стабилност на страната".

Независимо от резултата от лидерската среща, която ще се проведе утре, предложените конституционни промени обаче ще бъдат внесени в парламента.

"Веднъж казах, че за първи път чух идеята за конституционни промени и вписване на българите в Конституцията, като решение на отношенията с България от висш представител на ВМРО-ДПМНЕ. Същото твърдят и хора от ВМРО-ДПМНЕ, които разбират процеса. Но има и такива, които следят проучванията и смятат, че ще получат повече гласове, ако "яхнат" емоцията, която се създава в момента, а тя се създава на базата на пропаганда, конспирация, фалшиви новини и всяване на страх в гражданите", каза Османи, цитиран от БТА.

Снимка: БГНЕС