България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Журналист: Бройката на българите в РСМ е преувеличена, Османи е лицемер

Политиката е българите да бъдат уеднаквявани с фашистите, каза Виктор Канзуров

27.04.2023 | 09:00 Редактор: Искра Ангелова

Колко са българите и какво е отношението към тях в Република Северна Македония бе тема на спор в Европейския парламент. Каква е истината?

"Както е тема табу в РСМ историята и историческите факти, тоест, че до 1940 г. преобладаващото население е там било българско, така не до такава степен, но така е и тема табу българското общество и колко са българите там. Преувеличава се бройката на българите в Северна Македония, често се взима бройката на тези, които имат българско гражданство, смятат се за етнически българи", каза журналистът Виктор Канзуров в студиото на "България сутрин".

Според него по този начин се отклоняваме от по-същественото - какви са правата на българите там и дали ги имат.

"Дали това, че България даде "зелена светлина" за начало на преговори на РСМ с ЕС срещу вписването на българите в Конституцията на тази държава, гарантира правата на българите - не, не гарантира. Доказателствата за това има много. Ако с един лист хартия се гарантира вписването, тогава няма някакъв голям проблем с българската общност там. А всъщност проблемите са много по-жестоки", добави Канзуров в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите на Буяр Османи българите в РСМ са 3 500, а българският евродепутат Андрей Ковачев твърди, че са 120 000.

"Нека Ковачев да направи демонстрация с тях, да води протест с тях. Лично го познавам и многократно съм му казвал, че тази бройка не е реална. И само подаваме топката на отсрещната страна, вместо да се занимаваме с ключови въпроси. И един да е, ако е репресиран, ние трябва да го защитаваме. Що се отнася до Османи - той е лицемер и некоректен към българската общност, и към българската държава. Тази бройка, с която той парадира, не е реална, повече са", категоричен е журналистът.

Той бе лаконичен, като добави, че най-вероятно Буяр Османи иска да работи в международна институция.

"Вярвам, че той искрено иска българите да бъдат вписани, защото по този начин РСМ започва преговори за членство в ЕС, но за това трябва мнозинство - 2/3 от депутатите. А българите, хърватите и черногорците могат да бъдат вписани. Един от депутатите на Османи е избран да води работната група за вписването на българите и конституционните промени, а той преди няколко месеца беше част от конфликт, който можеше да завърши с физическа саморазправа", поясни Канзуров.

По думите му политиката е българите да бъдат уеднаквявани с фашистите.

Гледайте целия разговор във видеото.