Борел: Каховка е бил унищожен от експлозиви в зона под руски контрол

"Не съм бил на място, за да знам кой го е направил, но е трудно да е бил някой друг", коментира върховният представител на ЕС

09.06.2023 | 16:46 Редактор: Михаела Димитрова
Борел: Каховка е бил унищожен от експлозиви в зона под руски контрол

Всичко показва, че Русия е отговорна за унищожаването на украинския язовир "Каховка", заяви върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от Франс прес.

"Язовирът не е бил обстрелван. Той е бил унищожен от експлозиви, поставени в зоната, където се намират турбините. Тази зона е под руски контрол", подчерта Борел пред испанската обществена телевизия.

"Не съм бил на място, за да знам кой го е направил. Но всичко, изглежда, сочи, че ако това се е случило в зона под руски контрол, е трудно да е бил някой друг", аргументира се Борел.

"Във всички случаи, последствията за Украйна са ужасни, от всички гледни точки - от хуманитарна гледна точка за принудените да напуснат домовете си, от екологична гледна точка, защото унищожаването на язовира ще доведе до екологична катастрофа", подчерта ръководителят на европейската дипломация.

Москва и Киев си прехвърлят отговорността за унищожаването на язовира, разположен на брега на река Днепър. Русия заяви вчера пред Международен съд, че Киев е унищожил язовира с масиран артилерийски обстрел, припомня БТА.

Украинският вътрешен министър Игор Клименко коментира днес, че при наводненията са загинали най-малко 5 души, а 13 са обявени за безследно изчезнали. Назначеният от Русия "губернатор" на окупираната част от Херсонска област съобщи от своя страна за осем жертви и добави, че наводненията може да продължат още 10 дни.

Снимка: БГНЕС