Тунберг обвини Русия в екоцид: Каховка е поредното зверство, което оставя света без думи

Москва и Киев се обвиняват взаимно в разрушаването на язовира

09.06.2023 | 14:15 Редактор: Искра Ангелова
Тунберг обвини Русия в екоцид: Каховка е поредното зверство, което оставя света без думи

Шведската екоактивистка Грета Тунберг заяви, че Русия носи отговорността за разрушаването на Каховската водноелектрическа станция (ВЕЦ), пише "Украинская правда". Тя твърди, че руските войски са взривили язовирната стена на водноелектрическата централа. Тя посочи района на наводнения и щети върху екологията на региона.

"Този ​​екоцид е продължение на непровокираната пълномащабна инвазия на Русия в Украйна, тя е поредното зверство, което оставя света без думи. Очите ни отново са насочени към Русия, която трябва да понесе отговорност за своите престъпления“, написа Тунберг в публикацията във Facebook, цитирана от "Фокус".

Русия и Украйна се обвиняват взаимно в разрушаването на язовира. Има и версия, че инцидентът е станал заради "стара повреда". Компанията Укрхидроенерго заяви, че станцията е напълно разрушена и не може да бъде възстановена.

Тунберг публикува изявлението си, след като украинският президент Володимир Зеленски призова повече от 60 международни политически и обществени фигури, включително младата шведска екоактивистка, да накажат Русия за екоцид.

Снимка: БГНЕС