fallback

САЩ с ултиматум към Курти: Намалете напрежението в Северно Косово

"Курти трябва да спре да пречи на създаването на Асоциация на общините", смята пратеник на Западните Балкани

08.06.2023 | 08:15 Автор: Михаела Димитрова

САЩ поставиха ултиматум на премиера на Косово Албин Курти да намали напрежението в доминираните от сръбско население 4 общини в северната част на страната.

Специалният пратеник за Западните Балкани Гейбриъл Ескобар заяви в Белград, че Курти трябва да спре да пречи на създаването на Асоциация на общините с преобладаващо сръбско население в Косово, защото Прищина се е обвързала вече с два договора да го направи.

"Ако Косово иска в определен момент да напредне с евроатлантическата си интеграция, ще трябва да формира тази асоциация. Ще стане. Въпросът е дали с това косовско правителство, или с някое следващо", коментира още Ескобар.

Той настоя протестиращите там сърби да спрат с демонстрациите и след бойкота през април да участват в нови местни избори, за да излъчат представителна местна власт, а не излъчена с под 4 процента от електората.

Президентът на Косово Вьоса Османи обаче уточни, че не косовските власти ще се окажат пречка за създаването на тази асоциация. "Не съм убедена, че Сърбия ще приеме предложенията за конституирането ѝ в съответствие с нашата Конституция. Те ще се опитат да протакат, но ние сме готови да изпълним поетите ангажименти. Не бягаме от тях", сподели тя, цитирана от БНР.

За евентуалните нови избори Османи изрази мнение, че те биха могли да бъдат свикани, ако избраните през април кметове подадат оставки, но, според нея, има и по-демократичен начин: "То е поне 20% от регистрираните там гласоподаватели да подпишат петиция за нови избори".

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback