Опозицията в РСМ: Отказваме конституционни промени под български диктат

Премиерът Димитър Ковачевски отново заяви, че единственият път пред страната е членство в ЕС

07.06.2023 | 19:09 Редактор: Петя Кръстева

Лидерът на най-голямата опозиционна партия в Северна Македония - ВМРО-ДПМНЕ - Христиан Мицкоски, категорично се противопостави на конституционните промени в страната. Той потвърди позицията на партията по време на среща с премиера Димитър Ковачевски. Така не е сигурно дали поправките, сред които официалното вписване на българите в закона, ще бъдат приети в македонския парламент.

"ВМРО-ДПМНЕ са решени, че няма да подкрепят конституционни промени под български диктат - по този начин и при тези обстоятелства", съобщи Тимчо Муцунски, заместник-председател на партията. 

Стана известно, че на срещата премиерът Ковачевски е предложил в рамките на парламента да се гласува необходимостта от промяна на Конституцията, а след това да се пристъпи към предсрочни избори и да се състави коалиционно правителство с ВМРО-ДПМНЕ.

На това предложение Мицкоски отговорил, че на евентуалните предсрочни избори ВМРО-ДПМНЕ е готова да влезе в правителство със "Социалдемократическият съюз" и останалите политически партии, но без участие в същото правителство на проалбанската "Демократичен съюз за интеграция". 

Въпреки това, предложените конституционни промени, залегнали в преговорната рамка, ще бъдат внесени в парламента. Премиерът Димитър Ковачевски отново заяви, че единственият път пред страната е членство в ЕС.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.