ЕСПЧ осъди Русия да плати на Навални €40 хил. обезщетение за морални вреди

Съдът постанови, че действително е съществувал риск от сериозна опасност за живота му

06.06.2023 | 17:55 Редактор: Юлиан Христов
ЕСПЧ осъди Русия да плати на Навални €40 хил. обезщетение за морални вреди

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди Русия да плати на опозиционера Алексей Навални 40 000 евро обезщетение за морални вреди. Съдът постанови, че руските власти не са провели правилно разследване на евентуално отравяне на политика през август 2020 г.

В решението на съда се посочва, че разследването не е взело предвид политическите мотиви зад отравянето и евентуалното използване на забранени химически оръжия. Русия не е изпълнила решенията на ЕСПЧ от март 2022 г. насам.

"Съдът постанови, че действително е съществувал риск от сериозна непосредствена опасност за живота на Навални при подозрителни обстоятелства, което автоматично е задължавало държавата да проведе ефективно разследване съгласно член 2 (от Конвенцията)", се казва в решението на съда, цитирано от БГНЕС.

ЕСПЧ признава, че разследването на обстоятелствата на отравянето, започнато от руските власти, не е било предоставено за проверка, което е направило невъзможно "идентифицирането и, ако е необходимо, наказването на отговорните лица". ЕСПЧ счита, че е било необходимо да се разследва евентуалното участие на държавни агенти в отравянето на политика. Позовавайки се на предишното си решение, съдът обяснява това с факта, че Алексей Навални е бил наблюдаван от службите за сигурност.

Снимка: БГНЕС