"Военно престъпление": ЕС настоява Русия да понесе отговорност за взрива в Каховската ВЕЦ

Шарл Мишел ще предложи помощ за наводнените райони на следващата среща на върха на лидерите на 27-те страни членки на ЕС

06.06.2023 | 12:34 Редактор: Михаела Димитрова

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви днес, че Русия трябва да бъде подведена под отговорност за частичното разрушаване на язовир "Нова Каховка" в Украйна, наричайки това "военно престъпление", предаде Франс прес.

"Шокиран съм от безпрецедентната атака срещу язовир "Нова Каховка", написа в Тwitter Шарл Мишел. "Унищожаването на гражданска инфраструктура представлява военно престъпление и ние ще подведем под отговорност Русия", добави той.

"Мислите ми са с всички семейства в Украйна, засегнати от това бедствие", каза Мишел и добави, че ще предложи помощ за наводнените райони на следващата среща на върха на лидерите на 27-те страни членки на Европейския съюз, планирана за края на месеца в Брюксел.

Язовир "Нова Каховка", разположен в окупираните от Русия райони на Херсонска област в Южна Украйна, беше днес частично разрушен, като Москва и Киев се обвиняват взаимно за унищожаването му.

Този язовир, превзет от руските сили в началото на руската инвазия в Украйна, по-специално прави възможно водоснабдяването на полуостров Крим, анексиран от Москва през 2014 г, припомня БТА.

Снимка: БГНЕС