Русия: Украйна готви атака с "мръсни бомби" срещу Руската федерация

Има специално подразделение за бомбени удари по обекти на горивно-енергийната инфраструктура на Русия, твърди ФСБ

06.06.2023 | 10:26 Редактор: Елеонора Танева
Русия: Украйна готви атака с

Военното разузнаване на Украйна планира терористични атаки в Руската федерация, включително и с използването на "мръсна бомба". Това съобщиха за ТАСС от Центъра за връзки с обществеността на руското ФСБ.

"Според получената информация, с цел организиране на саботаж на територията на Русия, началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов е създал 3-та служба на посочения отдел, която включва леки самолети за снабдяване на диверсионно-разузнавателни групи на територията на Русия с оръжия за унищожаване, както и нанасяне на бомбени удари по обекти на горивно-енергийната инфраструктура", казват източните на ТАСС.

Според ФСБ координацията на използването на леките самолети е поверена на военно подразделение № 3449 с кодово наименование "Легион", което е част от Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната.

"Беше разработен план за доставяне и поставяне на така наречените "мръсни бомби", оборудвани с таймери за забавяне, за едновременно подкопаване и превръщане в неизползваема зона за обитаване на хора", уточняват от пресцентъра. 

Според ФСБ от началото на 2023 г. това подразделение на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната е планирало и извършило пет полета в Русия, по време на които са били повредени съоръжения на горивно-енергийния комплекс в регионите на Русия, граничещи с Украйна.

Снимка: БГНЕС