Американски изтребители прихванаха малък самолет, разбил се край Вашингтон

Използвали са сигнални ракети "в опит да привлекат вниманието на пилота"

05.06.2023 | 08:45 Редактор: Юлиан Христов
Американски изтребители прихванаха малък самолет, разбил се край Вашингтон

Изтребители на американските военновъздушни сили прихванаха малък самолет близо до Вашингтон, съобщи Министерството на отбраната на САЩ, цитирано от световните агенции.

Изтребители F-16 са прихванали гражданския самолет Чесна 560 Ситейшън V приблизително в 15:20 ч. (2020 по Гринуич), докато е летял над Вашингтон и северната част на Вирджиния, се казва в изявление на Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана.

"Пилотът не реагираше и впоследствие самолетът Чесна се разби в близост до Националната гора "Джордж Вашингтон", Вирджиния. НОРАД се опитваше да установи контакт с пилота до момента, в който самолетът се разби", се казва в изявлението.

Изтребителите са използвали сигнални ракети "в опит да привлекат вниманието на пилота", добавиха от НОРАД. 

Федералната авиационна администрация на САЩ съобщи, че малкият самолет, който е излетял от град Елизабеттън в Тенеси, се е разбил близо до Монтебело в щата Вирджиния, южно от столицата. По план е трябвало да се приземи в Лонг Айлънд, Ню Йорк.

Към момента не е ясно дали пилотът на борда е имал здравословен проблем, който може да е довел до липсата на реакция от негова страна. Не е ясно и дали малкият самолет е нарушил ограниченията на въздушното пространство над Вашингтон и околностите му, обобщава БТА.

Според телевизионния канал CNN на борда на малкия самолет е имало четирима души, като не са известни подробности за тях. Самолетът не е бил свален от военните, според източник на телевизията.

Снимка: pixabay.com