Русия ще се върне към "Нов СТАРТ", ако САЩ се откажат от враждебната линия

Договорът трябваше да изтече през 2026 година

03.06.2023 | 17:09 Редактор: Михаела Димитрова
Русия ще се върне към

Русия ще възобнови изпълнението на всичките си задължения по договора "Нов СТАРТ", ако Вашингтон се откаже от враждебната си линия по отношение на Москва, заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от агенция Ройтерс, която се позовава на руски новинарски агенции.

По-рано тази седмица САЩ заявиха, че ще спрат да дават на Русия част от информацията, чието предаване се изисква съгласно договора за контрол върху въоръженията като ответна мярка на "продължаващите нарушения" на споразумението от страна на Москва.

По думите на Рябков обявеният от Вашингтон ход не е изненадал Москва и решението на Русия да преустанови участието си в Нов СТАРТ продължава да е в сила.

Бихме възобновили изпълнението на задълженията си по договора, ако САЩ се откажат от враждебността си по отношение на Русия, подчерта руският представител, цитиран от БТА.

През февруари руският президент Владимир Путин обяви, че Кремъл прекратява участието си в "Нов СТАРТ" - последния голям договор за контрол на оръжията между САЩ и Русия. Той ограничава броя на ядрените бойни глави, с които двете най-големи ядрени сили в света могат да разполагат. Договорът трябваше да изтече през 2026 г.