След като положи клетва: Ердоган представи състава на новия кабинет

Най-дългогодишният лидер на Турция сега е изправен пред значителни непосредствени предизвикателства през третия си мандат

04.06.2023 | 08:03 Редактор: Михаела Димитрова
След като положи клетва: Ердоган представи състава на новия кабинет

Часове след като положи клетва за трети мандат като президент, турският президент Реджеп Ердоган представи новия състав на кабинета.

Ердоган положи клетва в парламента, след като спечели исторически втори тур на изборите за удължаване на двугодишното си управление, и обеща да служи "безпристрастно".

Той също така призова за единство и да се оставят настрана гневът и недоволството от предизборната кампания, докато говореше по време на пищна церемония в президентския си дворец в столицата Анкара, на която присъстваха десетки световни лидери.

Преобразяващият се, но разединяващ лидер на Турция спечели втория тур на изборите на 28 май срещу мощна опозиционна коалиция, въпреки икономическата криза и гнева заради реакцията на земетресението от февруари, при което загинаха над 50 000 души.

Ердоган спечели 52,18% от гласовете, докато светският му съперник Кемал Киличдароглу получи 47,82%, сочат официалните резултати.

"Като президент се заклевам в своята чест и почтеност, пред великата турска нация... да работя с всички сили, за да защитя съществуването и независимостта на държавата... и да изпълнявам безпристрастно задълженията си", заяви Ердоган в парламента след церемония пред сградата, на която отдаде чест на войниците под проливния дъжд.

Привържениците в парламента аплодираха Ердоган с едноминутни овации след полагането на клетвата, докато някои опозиционни депутати отказаха да станат.

В клетвата си Ердоган също така обеща да не се отклонява от върховенството на закона и светските принципи на републиката, основана от Мустафа Кемал Ататюрк преди 100 години.

Най-дългогодишният лидер на Турция сега е изправен пред значителни непосредствени предизвикателства през третия си мандат, включително забавящата се икономика и напрежението със Запада.

Ердоган смени почти всички членове на кабинета си с изключение на министрите на здравеопазването и културата.

Снимка: БГНЕС