ООН призова за политически диалог преди изборите в Мианмар

Мианмар се сблъсква с безредици, откакто военните завзеха властта през февруари 2021 г.

03.06.2023 | 22:45 Редактор: Михаела Димитрова
ООН призова за политически диалог преди изборите в Мианмар

Организирането на избори без "политически диалог" рискува да задълбочи насилието в Мианмар, заяви пратеник на ООН, ден след като се срещна с водещ опозиционер в Женева, предаде АФП.

Напускащата поста специален пратеник на ООН за Мианмар Ноелин Хейзер, която се оттегля от поста на 12 юни, заяви, че се е срещнала със Зин Мар Аун, министър на външните работи на правителството на националното единство в изгнание.

По време на срещата в петък пратеникът на ООН "предупреди срещу продължаващите опити на мианмарската армия да подкопае демократичните институции и процеси, като например разпускането на опозиционните партии", се казва в изявлението.

Хейзър предупреди, че "предложените от военните избори рискуват да изострят насилието при липсата на приобщаващ политически диалог и условия, които позволяват на гражданите свободно да упражняват правата си".

Хайзер заяви, че всеки диалог трябва да се съсредоточи върху хората в засегнатите от конфликта райони - включително жените и младежите.

Мианмар се сблъсква с безредици, откакто военните завзеха властта през февруари 2021 г., слагайки край на управлението на избраното от гражданския лидер Аун Сан Су Чи правителство заради необосновани твърдения за измами на изборите през предходната година.

Оттогава военните са възложили на доминираната от хунтата избирателна комисия да проведе нови избори, които според опонентите не могат да бъдат свободни или честни.

Комисията разпусна партията на Су Чи, "Национална лига за демокрация", заради неспазване на новите изборни правила, изготвени от военните.

По време на 18-месечния си мандат Хейзер е критикувана от хунтата и нейните опоненти.

През август миналата година тя посети страната от Югоизточна Азия и се срещна с ръководителя на хунтата Мин Аун Хлайнг и други висши военни служители, което беше критикувано от правозащитни групи като легитимиране на генералите.

Но ѝ беше отказана среща със задържания лидер Су Чи, а по-късно тя подразни служителите на хунтата, които я обвиниха, че е направила "едностранно изявление" за това, което е било обсъждано. 

Снимка: Bloomberg.com