ООН предоставя пет милиона долара за бежанците от Судан в Египет

Очакванията са, че около 350 хиляди души може да пристигат в Египет в следващите шест месеца

22.05.2023 | 23:00 Редактор: Михаела Димитрова
ООН предоставя пет милиона долара за бежанците от Судан в Египет

Централният фонд на ООН за реакция при извънредни ситуации предоставя пет милиона долара за работата на международната организация в подкрепа за хората, избягали в Египет от въоръжения  конфликт в Судан, съобщи в. "Ал Ахрам". Средствата са предназначени за оказване на помощ на търсещи убежище, бежанци, демобилизирани войници, граждани на трети страни, както и на общностите, които се грижат за тях. 

Египет е приел най-голям брой бягащи от войната в Судан. Над 113 000 души са преминали в страната до 17 май т.г., според данни на Министерството на външните работи на арабската република, обявени от Върховния комисариат на ООН за бежанци (ВКБООН). Сред тях са 107 286 суданци и 5364 граждани на трети страни. 

Пет хиляди души на ден продължават да влизат от Судан в Египет. Очакванията на Комисариата са, че общо около 350 хиляди души може да пристигат в Египет в следващите шест месеца. 

Финансовата помощ е част от пакет в размер на общо 22 милиона долара, насочени към съседни на Судан държави - Чад, Централната африканска република, Южен Судан. Междувременно ВКБООН подписа споразумение за партньорство, с което предоставя на Египетския Червен кръст 38 милиона египетски паунда за оказване на хуманитарна помощ на пресичащите границата със Судан. Те се добавят към 15 милиона паунда, които организацията вече отпусна след началото на конфликта в средата на април, предаде БТА.

Приблизително четири милиона суданци живеят в Египет от десетилетия, според данни на Международната организация по миграцията (МОМ). Те са част от девет милиона мигранти от 133 държави, намерили убежище в северноафриканската страна. Сред тях са и 1.5 милиона сирийци, един милион йеменци и един милион либийци.

Снимка: БГНЕС