Байдън подписа законопроект за вдигане на дълговия таван на САЩ

По този начин американския президент суспендира държавния дълг до 2025 г.

03.06.2023 | 21:43 Редактор: Михаела Димитрова
Байдън подписа законопроект за вдигане на дълговия таван на САЩ

Президентът Джо Байдън подписа в събота законопроекта, който вдига тавана на дълга на правителството на САЩ в размер на 31,4 трилиона долара, предаде Ройтерс.

С подписването на законопроекта и превръщането му в закон Байдън суспендира държавния дълг до 2025 г. и предотврати това, което можеше да се окаже първото по рода си изпадне на водещата световна икономика в неизпълнение (дефолт) в почти 250-годишната история на страната.

Законопроектът за дълга също така ограничава разходите, различни от отбраната, разширява изискванията за работа за някои получатели на купони за храна и връща някои средства за подпомагане по време на коронавирусната пандемия, които не бяха използвани, информира БНР.

Министерството на финансите предупреди по-рано, че може да изчерпи средствата си до 5-и юни, което да доведе до неизпълнение на задължения и това можеше да се отрази негативно на цялата световна икономика.

За да избегне щетите, Камарата на представителите прие законопроекта в сряда, а Сенатът го прие в четвъртък, след като лидерът на Конгреса (председателят на Камарата -  Кевин Макарти) постигна с Белия дом (с Джо Байдън) споразумение за съдържанието на законопроекта.

Снимка: БГНЕС