Банкер №1 в Унгария: Не трябва да влизаме в еврозоната преди 2030г.

"Опасно е да се влиза в клуба на богатите", предупреди Дьорд Матолчи

02.06.2023 | 22:53 Редактор: Юлиан Христов
Банкер №1 в Унгария: Не трябва да влизаме в еврозоната преди 2030г.

Унгария не бива да обмисля сериозно приемането на еврото преди 2030 г., тъй като присъединяването към зоната на единната валута, преди икономиката ѝ да е надлежно подготвена, би имало обратен ефект, заяви управителят на централната банка Дьорд Матолчи.

Матолчи заяви, че когато Унгария достигне около 90% от средното ниво на ЕС по отношение на икономическото развитие, тогава приемането на единната валута може да бъде поставено на дневен ред.

"Опасно е да се влиза в клуба на богатите, докато икономиката не е подготвена за това", заяви Матолчи пред държавното унгарско радио.

"Може би около 2030 г. или малко по-късно бихме могли да достигнем 90% от средното ниво на ЕС по отношение на развитието, тогава си струва да влезем (в еврозоната), тъй като еврото има много предимства", каза Матолчи.

Но дотогава следва да се използва извънредното пространство за маневриране, с което разполага унгарската централна банка, за да се стимулира икономиката, добави той.

В момента Националната банка на Унгария се бори с най-високата инфлация в ЕС, която през април достигна 24% на годишна база, а икономиката рязко се забави.

Миналия месец банката намали еднодневния си депозитен лихвен процент със 100 базисни пункта до 17%, с което постави началото на цикъл на облекчаване на икономическата политика, тъй като високите лихвени проценти на практика потискат вземането на заеми, пише БГНЕС.

Миналата седмица министърът на финансите Михали Варга заяви, че Унгария работи, за да изпълни условията за влизане в еврозоната, но няма крайна дата за приемане на единната валута и въпросът засега не е на дневен ред.

Съседните на Унгария от ЕС - Австрия, Хърватия, Словения и Словакия вече са приели еврото.