Южна Корея прави световен бум чрез К-поп културата - държавна политика ли е това?

Икономическият елемент е да се насърчават креативните индустрии, каза политологът Владимир Шопов

01.06.2023 | 21:27 Редактор: Михаела Димитрова
Южна Корея прави световен бум чрез К-поп културата - държавна политика ли е това?

Световният бум на южнокорейската култура чрез филми и музика не е само резултат на работата на първото поставторитарно поколение, но е и целенасочена държавна политика. Икономическият елемент е да се насърчават креативните индустрии като форма на диверсификация на икономика, фокусирана върху технологиите и производството. Такава политика се наблюдава и в Япония, а Южна Корея въведе първото си законодателство за насърчаване на сферата през 1999 г., като в него са записани конкретни финансови ангажименти на институциите за подкрепа в най-различни насоки - от инфраструктура до защита на интелектуална собственост. Това каза политологът Владимир Шопов.

"Това развитие става възможно и чрез появата на социалните мрежи и видео платформите и опита на всички държави в региона да създадат и укрепят меката си власт. Меката власт е нещо, от което държавите са обсебени през последните десетилетия - как да се промотират и представят пред света. Популярни групи като BTS са много малка част от южнокорейския К-поп, който обхваща и много по-традиционни музикални мотиви. По-малко познат, но набиращ в момeнта популярност сегмент, са дигиталните комикси (webtoons), които пробиват доминацията на японската манга и аниме", каза Шопов.

"Активността на Индия в момента е в немалка степен реакция на действията на Китай, който помага за развитието на инфраструктурни проекти, от които се нуждаят островните държави, още от 2006 г. насам", каза Шопов.  

"Значимостта на региона като терен за противопоставянето на Китай и САЩ се увеличава, като са намесени и Япония, Австралия и Южна Корея, като всяка се опитва да засили влиянието си. Островните държави са много различни и всяка има големи нужди за своето развитие, но това са и първите държави, в които най-ясно се виждат негативните последици от глобалното затопляне", каза Шопов.

Повече по темата вижте на bloombergtv.bg

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: БГНЕС