Изкуствен интелект на бойното поле: Украйна може да се превърне в полигон за тестове

AI може драстично да намали убийствата от "съпътстващи щети"

01.06.2023 | 09:29 Редактор: Юлиан Христов
Изкуствен интелект на бойното поле: Украйна може да се превърне в полигон за тестове

Изкуственият интелект е навсякъде. Затрупани сме с идеи за това как можем да използваме AI продуктивно - от селското стопанство до изменението на климата, инженерството и създаването на софтуер. И също така има много предупредителни бележки за използването на AI за контрол на обществата, манипулиране на икономики, побеждаване на търговски опоненти и като цяло изпълнение на визиите на Артър Кларк за машините, доминиращи над човека в "Една одисея в космоса през 2001 година".

Досега обаче сравнително малко е писано за последиците от AI върху войната и геополитиката. За добро или лошо, тези арени също се поддават на различните начини, по които новите технологии могат внезапно да разрушат парадигмите. Помислете за битката при Аженкур през 1415 г., средновековна битка, в която цветето на френското благородство - носещо ключовата технология на онази епоха, пластинчатата броня - е избито на голямо разстояние чрез нововъзникваща технология, английски стрелци с дълъг лък, водени от крал Хенри V. Военната технология - подводници, радар, сонар, ядрени оръжия - могат да променят глобалния баланс за миг.

В такъв момент ли сме с AI? Може би. Добра точка за сравнение може да бъде появата на ядрените оръжия, когато най-опитният воин на своята епоха, генерал Дъглас Макартър, видя атомните бомби, използвани в Япония, и просто каза, че "войната се променя завинаги".

И все пак ръкопашният бой в Украйна, окопаните руски сили в техните обширни окопи в очакване на обещаната украинска лятна офанзива и безкрайните артилерийски двубои между двете страни изглеждат толкова познати от 19-ти век, честно казано.

Как изкуственият интелект ще промени напълно войната?

Първо и най-важно, AI ще бъде мощен инструмент за вземащите решения на бойното поле на всяко ниво. Ясно си спомням, когато Vincennes, Aegis крайцер на ВМС на САЩ, по погрешка свали ирански търговски пътнически самолет през 1988 г. Офицерът за тактически действия в центъра за бойна информация неправилно прецени, че това е враждебен ирански военен самолет. Близо 300 цивилни платиха с живота си.

Ако беше наличен съветник с изкуствен интелект, способен да синтезира милиони точки от данни и да сравнява радарната картина с безкраен брой подобни сценарии, той почти сигурно щеше да идентифицира цивилен самолет. AI може драстично да намали убийствата от "съпътстващи щети".

Повече четете в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа