fallback

"По заповед на Путин обикаляха и събираха армия" - защо руснаци бягат в Германия?

3000 души са поискали политическо убежище само за година

31.05.2023 | 19:20 Автор: Вяра Димова

Около 3000 рускини и руснаци са поискали политическо убежище в Германия през 2022 година. Още толкова са подали молби от януари до април 2023. При това изходните условия са много трудни. Мнозина от тези хора бягат от военна служба. Това е мотивът и на Данил и Владимир, за които разказва репортаж на германската обществено-правна телевизия АРД.

Новият живот на двамата братя в Германия стартира в един приют за бежанци в германското градче Веезе. В Санкт Петербург единият от тях е бил IT-специалист, а другият - брокер на недвижими имоти. В Германия и двамата са просто бежанци. 

Когато заговори за положението в своята страна, 30-годишният Данил видимо се затруднява как да го опише.

"Защо не мога да се върна у дома ли? Ами просто защото не знам дали обществото там може толкова бързо да се промени. Пък и ме е страх, че веднага ще ме арестуват", сподели той.

На 24 февруари 2022 г., когато Русия започна нападателната война срещу Украйна, Данил случайно се намира в Германия, на гости на майка си. Начаса решава да остане тук и подава молба за политическо убежище. Макар че в момента да си руснак в Германия е срамно клеймо, казва той пред АРД.

"Непрекъснато срещам бежанци от Украйна, докато обикалям административните служби. Знам, че моята страна е нападнала тяхната, че моята страна ги избива и тъкмо поради това те са тук. И когато ми се наложи да казвам откъде съм родом, аз често се натъквам на укорителни погледи", разказва той.

По-малкият му брат Владимир бяга от Русия през есента на миналата година. През Казахстан и Турция той стига до Германия. Владимир просто не иска да се сражава в Украйна. Когато чува поредното изявление на президента Владимир Путин, че армията ще се попълва с нови млади войници, той си купува самолетен билет и се скрива у дома.

"По това време наборните служби обикаляха из града. Просто тропаха по вратите и търсеха мъже. Аз стоях на тъмно, не си пусках дори музика, за да не усетят, че в жилището има човек", разказва Владимир, цитиран от DW.

Вероятно много руснаци искат да избягат в Германия, но в момента само малцина успяват. Просто Германия вече по-трудно издава визи на руснаци, а няма и директни полети между двете държави.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: Bloomberg.com

fallback
Още от Свят
fallback