НАТО все още няма готовност за война с Русия?

Трябва сериозен подход за отблъскване на атаката, призова бивш командир на американските сили в Европа

31.05.2023 | 16:08 Редактор: Вяра Димова
НАТО все още няма готовност за война с Русия?

По време на международната конференция Globsec в Братислава, бившият командир на американските сили в Европа, генерал Бен Ходжис, предупреди, че трябва да се разработи сериозен подход за отблъскване на евентуална атака от Русия. Според него НАТО все още не е готов за потенциална война с Русия, пише Dziennik.pl.

В речта си американският военен отбеляза, че НАТО е постигнал значителен напредък, включително отделни страни членки.

"Ние обаче все още сме много далеч от мястото, където трябва да бъдем, ако сериозно мислим за отблъскване на руска атака", посочи той.

Според него, въпреки че НАТО е станал по-силен с присъединяването на Финландия, Алиансът все още не е в състояние да покаже на Москва способността за бързо разполагане на войски.

Като пример генералът посочи германските държавни железници, които разполагат само с товарни вагони, за да транспортират едновременно една и половина бронирани бригади. На конференцията той обърна внимание и на радиоелектронната война, в която според него Русия се справя много добре.

"Всеки, който говори по незащитен телефон или радио, ще бъде убит в рамките на три до четири минути. Нито една от тези закалени бойни групи не може безопасно да разговаря с някой друг от американската бойна група в Полша", призна генералът, цитиран от "Фокус".

Според него сега НАТО ще трябва да се заеме сериозно с въпроса за оперативната съвместимост, запасите от боеприпаси, противовъздушната и противоракетната отбрана.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: БГНЕС